Ökad flexibilitet med distansbaserad utbildning

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Det är lätt att tänka att du är klar med plugg efter att du har tagit examen. Du har fått ett jobb och allt rullar på. När det så småningom är dags att komma  vidare i din karriär kan det vara klokt att fundera på fortbildning. Dina chanser till befordran ökar i takt med din kunskapsnivå och din yrkeskarriär kan ta stora kliv framåt och uppåt. Det kan dock vara svårt att ha tid med en kurs samtidigt som du jobbar – men det finns lösningar!

Distansbaserad inlärning

Det finns många olika utbildningsanordnare på marknaden. En del, till exempel universitet och högskolor, är avgiftsfria men tidsödande. Andra kurser anordnas av privata utbildningsföretag. För dig som har mycket att stå i är utbildningar på distans kanske det bästa alternativet. Du kan plugga när helst du har tid och behöver inte åka någonstans för att ta del av föreläsningar eller tentor.

Kurser som ges av privata utbildningsanordnare kostar vanligtvis pengar. Du kan alltid fråga om din arbetsgivare har möjlighet att betala för din utbildning, särskilt om fortbildningen kan göra dig till en större tillgång på arbetsplats. Det gäller oavsett om du jobbar inom vården eller inom IT. Att utveckla dina kunskaper gynnar alltid ditt yrkesliv (och kanske även ditt privatliv!)

Oftast ingår kurslitteratur om du betalar för kursen. I de fall kurslitteraturen inte ingår kan du beställa den på nätet. Antingen från en digital bokhandel eller en e-butik som till exempel CDON. Kom ihåg att jämföra priser, de kan variera på olika sajter. Det kan också vara en idé att kolla efter begagnade exemplar. 

Hur går det till att studera på distans?

När du studerar på distans får du tillgång till en digital portal där du hittar inspelade föreläsningar, övningar och uppgifter. Upplägget är sådant att du kan ägna dig åt dina studier när du har tid. Du behöver med andra ord inte avsätta tid under arbetsdagen. Istället kan du använda raster, restid, kvällar och helger för att läsa in materialet.

Skulle du ha frågor eller få problem finns det ofta en kursansvarig du kan vända dig till. Du kan också ställa frågor direkt till en föreläsare. Med hjälp av verktyg som Zoom och Google Meet kan du också delta i virtuella möten. Något som är praktiskt när utbildningsanordnare och kursdeltagare bor på ett större avstånd.

Virtuella möten gör det också möjligt för utbildningsanordnare att hålla seminarier på distans. Är det något du tycker är intressant kan du alltid fråga aktören innan du anmäler dig till en kurs. Efter att kursen är avslutad och du har blivit godkänd, får du ett intyg/diplom på att du har genomfört kursen.