Så jämför du bolån på ett effektivt sätt

Om du ska teckna ett bolån är du på väg att göra en av livets viktigaste affärer. Bolånet sätter förutsättningarna för vad du kan ha för bostad, och hur hög räntan är kan komma att påverka din ekonomi för mycket lång tid framöver. Kanske resten av livet! Det är viktig att jämföra bolån så att du får ett som är bäst utifrån just dina förutsättningar. 

Låntagarens marknad

Det finns ett stort antal långivare i Sverige som erbjuder bolån. Därför ska du inte göra misstaget att ta det lån som banken där du har dina konton erbjuder, utan att se vad andra banker har för erbjudande. Ett exempel på en konkurrenskraftig bank är Danske Bank. Ibland kan det faktiskt vara värt att byta bank och flytta alla konton, om du hör till dem som bara vill ha en bank, om det innebär att du kan få ett bättre bolån. Det är låntagarens marknad i Sverige och många långivare konkurrerar om att få dig som kund. Det ska du utnyttja.

Så jämför du räntan

Det finns jämförelsetjänster där du snabbt kan jämföra vilka räntor olika långivare erbjuder. Du kan också själv leta upp bankernas så kallade listräntor för bolån. Räntorna anges på årsbasis. En ränta på 1 % innebär att du betalar 1 % av lånebeloppet /12 varje månad.

Var medveten om att räntan på ditt bolån sätts individuellt, så listräntan ska ses som ett riktmärke. Det som avgör vad du i slutändan får för ränta beror framförallt på ditt kreditbetyg och på hur bra du är på att förhandla ner ditt bolån. Förhandlingsutrymmet ökar om du är beredd att flytta dina konton och försäkringar för att få bästa möjliga bolån.

Du kan också titta på snitträntor för bolån hos olika långivare. Det ger dig en bra uppfattning om en bank ligger lägre eller högre än sina konkurrenter, generellt sett.

Andra villkor som avgör om ett bolån är bra

Hur lång återbetalningstid ett bolån har kan vara betydelsefullt för hur bra det är för just dig. Ju längre återbetalningstid desto mindre betalar du varje månad. Den totala kostnaden för lånet ökar dock ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka lånet. Det finns även amorteringsfria bolån där du bara betalar ränta på lånet och där lånebeloppet aldrig minskar. Observera att du i Sverige måste amortera på ditt bolån om du lånar mer än 50 % av vad bostaden kostar.

En sak som kan skilja olika långivare från varandra är hur mycket de är beredda att låna ut till dig och vilka marginaler som måste finnas för framtida höjningar av räntan. Bankerna kan bedöma risker på olika sätt och en bank kan ha förhållandevis låg ränta på ett lägre belopp men högre ränta än andra banker om dina marginaler krymper för att du lånar mer. Det är vanligt att det finns ett krav som säger att du inte kan låna mer än 5 gånger din årsinkomst.

Uppläggningskostnaderna för ett bolån kan vara olika mellan olika banker. Med tanke på att du i regel har ett bolån under lång tid spelar uppläggningskostnader ingen större roll i förhållande till vad du betalar för bolånet, totalt sett. Då kan det vara viktigare att försäkra sig om att du kan höja lånebeloppet i framtiden, om du till exempel vill skaffa solpaneler eller genomföra renoveringsprojekt som höjer värdet på fastigheten.