Samla lån

Att samla lån är ett koncept som ibland kallas för skuldfinansiering eller omstartslån, men du behöver faktiskt inte vara i behov av sanering för att ha glädje av att samla lån. Många kan ha nytta av att samla sina lån, i alla fall om förutsättningarna är de rätta.

Så fungerar ett samlingslån

Principen med att samla lån är mycket enkel. Det handlar om att ta ett lite större lån med så förmånliga villkor som möjligt och sedan använda pengarna till att betala tillbaka flera mindre lån som inte är lika förmånliga. Det handlar alltså om att låna pengar för att kunna sänka sina ränteutgifter.

De finns flera fördelar med att samla lån

Att samla lån kan innebära en stor besparing om du har flera smslån och andra smålån med hög ränta, eller om du köpt saker på kredit. Att du sparar pengar är dock inte den enda fördelen med att samla lån. Att ha många smålån innebär att du har många fler utgiftsposter att hålla reda på än om du bara har ett enda, lite större lån. Du vinner alltså tid på att samla lån och får en bättre ekonomisk överblick. Risken att du missar en återbetalning och på så sätt drar på dig förseningsavgifter och dröjsmålsränta, eller i värsta fall en betalningsanmärkning, minskar också när du samlar dina lån.

Tips till dig som vill samla lån

Du kan samla lån på olika sätt och få olika bra resultat beroende hur och var du gör det. Här är några tips som är bra att tänka på om du funderar på att samla din lån:

  • Jämför samlingslån innan du bestämmer dig för vilket du ska ansöka om.
  • Tänk dig noga för innan du lånar mer än det belopp du behöver betala tillbaka, annars kan samlingslånet bli dyrare än dina nuvarande lån tillsammans.
  • Ju längre återbetalningstid du väljer, desto högre blir den totala kostnaden för lånet, betala gärna av lånet i förtid om du har möjlighet.

Fördelar med att jämföra samlingslån

Att samla lån har blivit väldigt populärt och det finns idag ett stort antal långivare som erbjuder lån av denna typ. Du kan jämföra erbjudanden från ett stort antal långivare. Fördelarna med det är att du:

  • Sparar tid jämfört med om du ber om anbud på att samla lån hos flera långivare separat.
  • Får lättare att hitta det mest förmånliga samlingslånet som finns på marknaden utifrån dina önskemål och din ekonomiska situation.
  • Slipper att det görs en kreditupplysning per långivare, begär bara in en upplysning hur många anbud du än får in.

Vem kan samla lån?

Olika långivare kan ställa olika krav för att bevilja ett samlingslån. Precis som när det gäller alla andra lån behöver du vara myndig och ha en månadsinkomst som bedöms vara tillräckligt hög i förhållande till beloppet du vill låna. När du ansöker om att få samla lån spelar din månadslön stor roll och många långivare kan bortse från någon enstaka betalningsanmärkning så länge du du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden.