BOS Tar Ställning: Nytt Förslag om Sanktionsavgifter och Telefonförsäljning av Speltjänster

BOS lägger fram sitt remissvar gällande Finansdepartementets förslag att penningtvättsböter ska likställas med böter enligt Spellagen.

I en tid där regleringar och sanktioner blir allt mer komplexa, har Branschföreningen för Onlinespel (BOS) tagit tillfället i akt att uttrycka sina åsikter. Publicerad den 11 september 2023, ger BOS sitt remissvar på Finansdepartementets nya förslag om att justera sanktionsavgifterna för överträdelser av penningtvättslagen. BOS har valt att fokusera sin respons på just denna AML-delen.

Vilka är BOS och Varför Lyssnar Vi på Dem?

BOS är inte vilken organisation som helst. De representerar över tjugo spelbolag som är aktiva på den svenska spelmarknaden, vilka också innehåller flera casinon med svensk licens. Detta gör dem till en tungviktare i branschen, och alla deras medlemmar har licenser eller tillstånd utfärdade av Spelinspektionen.

BOS:s Perspektiv på de Nya Sanktionsavgifterna

För BOS är det logiskt att AML-överträdelser behandlas med samma allvar som överträdelser av Spellagen. De menar att sanktionsavgifterna bör vara proportionella till allvaret i överträdelsen.

BOS har dock några viktiga tillägg att göra:

  1. Kvalitet över Kvantitet: BOS betonar vikten av att Spelinspektionens sanktionsbeslut håller hög kvalitet och kan stå emot en rättslig prövning.
  2. Äpplen och Päron: De påpekar att sanktionsavgifter bör vara proportionella till spelbranschens inverkan på det finansiella systemet, särskilt i jämförelse med finansiella aktörer.
  3. Rättvis Bedömning: BOS insisterar på att sanktionsavgifter bör baseras på spelöverskottet, inte den totala omsättningen.

En Ny Era av Proportionalitet?

BOS menar att det tidigare har saknats en känsla av proportionalitet i sanktionssystemet. Men med det nya förslaget, som baseras på spelöverskottet, ser de en möjlighet för mer rättvisa sanktionsavgifter.

Sista Ordet

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS, undertecknar remissvaret och lämnar oss med en känsla av att branschen är redo att ta ett steg framåt, men med viktiga reservationer. Vill du läsa det fulla remissvaret så hittar du det här.