Eurovision 2023 Final – Odds & Tips Inför Finalen

Eurovision Final 2023

20 bidrag har tagit sig vidare till Eurovisionfinalen 2023 och nu ansluter sig ytterligare 6 andra bidrag. Loreen kommer att försöka tangera maratontabellen i antalet segrar, och personligen kan hon bli den andra artisten genom tiderna som vinner Eurovision två gånger. Vi har mängder av intressanta artister, där Finland är en stark utmanare. Kolla nu in Passagens Odds och tips inför finalen, för de kommer du ha nytta av!

 

 

Eurovision Final 2023 – Det du behöver veta

Den stora finalen i Eurovision Song Contest 2023 är här! Efter två spännande semifinaler kommer vi att se 26 länder tävla om titeln som Eurovision-vinnare den 13 maj. Finalen äger rum i Liverpool, Storbritannien, men det är Ukraina som är värdnation. Sändningen kan följas på SVT, online via SVT Play, eller på olika internationella plattformar. Liksom i semifinalerna, kommer tittarna att ha möjlighet att rösta på sina favoritbidrag genom telefonsamtal, sms eller Eurovision-appen.

Viktigt att hålla koll på i Eurovisionfinalen

Hur fungerar röstningen i Eurovisionfinalen?

Alla deltagarländer kommer att lägga sina röster i finalen. Avgörandet sker genom en 50/50-procentig fördelning mellan juryn- och tittarrösterna. Utöver detta finns även ett unikt inslag med en poänguppsättning från ”Rest of the World”-gruppen, sammanställd av röster från icke-tävlande länder. Efter att jurypoängen presenterats under finalen, kommer poängen från TV-publiken. TV-tittare har möjlighet att rösta via telefon, sms eller genom Eurovision-appen, men det är viktigt att notera att varken tittarna eller jurymedlemmarna får rösta på sitt eget land.

Sedan presenteras tittarnas röster, börjande med det land som fick minst poäng från juryerna, och avslutande med det land som fick flest jurypoäng. Även dessa röster omvandlas till Eurovision-poängskalan. Denna blandning av expertbedömning och folkets röst skapar en dramatisk och oförutsägbar avslutning på Eurovisionfinalen.

2023 Eurovision – Favoriterna

Sverige och Finland är stora favoriter att ro hem Eurovision Song Contest 2023, men när två storfavoriter slåss om segern så finns det också utrymme för andra bidrag att skrälla. Låt oss först kolla in samtliga favoriter i Eurovisionfinalen 2023 innan vi kollar in möjliga överraskningar:

Sverige: Loreen – ”Tattoo”

Häftig scennärvaro, en av de bästa sångerskorna i hela tävlingen, och så förstås en tidigare vinnare av Eurovision – Loreen är storfavoriten som blir väldigt svår att slå i finalen!

Finland: Käärijä – ”Cha Cha Cha”

Käärijäs ”Cha Cha Cha” erbjuder både hårdrock, rap och pop. Tillsammans med en underhållande show på scenen så är Finland en stark utmanare om titeln.

Ukraina: Tvorchi – ”Heart of Steel”

Ukraina är inte lika stor favorit som Sverige och Finland, men Tvorchi har ett spännande och innovativt nummer som kan vinna. Denna mix mellan elektronisk musik och RNB kan definitivt gå hela vägen.

Israel: Noa Kirel – ”Unicorn”

Denna moderna popballad är också en av favoriterna att vinna Eurovision. Dans, tempo och energi är de tre främsta anledningarna till att Noa Kirel och Israel räknas med som en av förhandsfavoriterna i finalen.

Norge: Alessandra – ”Queen of Kings”

Om Sverige och Finland av någon anledning skulle floppa i finalen så finns det en extremt stark backup i norska Alessandra. Hennes röst är stark, rockig och dynamisk. Norge har ett starkt bidrag i den tuffa poplåten ”Queen of Kings” och har också goda chanser att stå som slutsegrare i Eurovision 2023.

Potentiella överraskningar

Årets Eurovision innehåller en del intressanta överraskningar som kan skrälla, och det är intressant att se att merparten av dessa är ”The Big Five”-bidrag. Bland dessa hittar vi:

 • Frankrike: La Zarra – ”Évidemment”
 • Spanien: Blanca Paloma – ”Eaea”
 • Österrike: Teya & Salena – ”Who The Hell Is Edgar?”
 • Italien: Marco Mengoni – ”Due vite”
 • Storbritannien: Mae Muller – ”I Wrote A Song”

Rena skrällobjekt

För de som vill ha hög avkastning på sina insatser så finns det några länder som har chans att skrälla rejält i Eurovision 2023. Dessa inkluderar:

 • Kroatien: Let 3 – ”Mama ŠČ!”
 • Tjeckien: Vesna – ”My Sister’s Crown”
 • Belgien: Gustaph – ”Because of You”
 • Australien: Voyager – ”Promise”
 • Schweiz: Remo Forrer – ”Watergun”

 

Alla deltagare i Eurovision Finalen 2023 och deras Odds i Tävlingen

Eurovision 2023 alla deltagare och odds

Här är en lista över de tävlande i finalen, inklusive deras låtar och oddsen för att vinna hela tävlingen:

 1. Österrike: Teya & Salena – ”Who The Hell Is Edgar?” (46.0)
 2. Portugal: Mimicat – ”Ai Coração” (41.0)
 3. Schweiz: Remo Forrer – ”Watergun” (251.0)
 4. Polen: Blanka – ”Solo” (226.0)
 5. Serbien: Luke Black – ”Samo mi se spava” (276.0)
 6. Frankrike: La Zarra – ”Évidemment” (23.0)
 7. Cypern: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart” (251.0)
 8. Spanien: Blanca Paloma – ”Eaea” (23.0)
 9. Sverige: Loreen – ”Tattoo” (1.4)
 10. Albanien: Albina & Familja Kelmendi – ”Duje” (501.0)
 11. Italien: Marco Mengoni – ”Due vite” (41.0)
 12. Estland: Alika – ”Bridges” (301.0)
 13. Finland: Käärijä – ”Cha Cha Cha” (3.25)
 14. Tjeckien: Vesna – ”My Sister’s Crown” (151.0)
 15. Australien: Voyager – ”Promise” (151.0)
 16. Belgien: Gustaph – ”Because of You” (101.0)
 17. Armenien: Brunette – ”Future Lover” (67.0)
 18. Moldavien: Pasha Parfeni – ”Soarele şi luna” (301.0)
 19. Ukraina: Tvorchi – ”Heart of Steel” (12.0)
 20. Norge: Alessandra – ”Queen of Kings” (17.0)
 21. Tyskland: Lord of the Lost – ”Blood & Glitter” (251.0)
 22. Litauen: Monika Linkytė – ”Stay” (301.0)
 23. Israel: Noa Kirel – ”Unicorn” (14.0)
 24. Slovenien: Joker Out – ”Carpe Diem” (251.0)
 25. Kroatien: Let 3 – ”Mama ŠČ!” (81.0)
 26. Storbritannien: Mae Muller – ”I Wrote A Song” (67.0)

Notera att oddsen är ungefärliga och kan komma att förändras inför och under finalen.

 

Våra Tips inför Finalen i Eurovision 2023

Som slutsegrare är vi på Passagen övertygade om att Loreen eller Finland vinner Eurovision, men att Loreen troligen står som slutsegrare i slutet av kvällen. Bortsett från slutvinnaren i Eurovision finns det även andra intressanta spelmarknader, till exempel topp 5 i Eurovision, där vi tror att Kroatien kan skrälla och ta en plats bland de fem bästa.

Blir det Svensk eller Finsk Seger i Eurovision 2023?

 

Loreen börjar som startnummer 9 medan Käärijä startar som 13. Rent historiskt sett är det fler som vunnit med ett senare startnummer, och inför finalen har det spekulerats i om Finland faktiskt fick fler röster än Sverige från tittarnas röster. Trots det så är Loreen en relativt stor favorit i Eurovision, vilket hon även var när hon vann Eurovision Song Contest 2012 i Baku, Azerbajdzjan.

Ibland kan en frisk fläkt vara starkare än en rutinerad och duktig artist. Käärijä tilltalar många, eftersom hans musik innehåller många genrer, vilket i slutändan kan visa sig vara väldigt viktigt.

Så på frågan om det blir svensk eller finsk seger: I slutändan tror vi ändå att Loreen drar det längsta strået.

Avslutande tankar inför Eurovision 2023 Finalen

Oavsett hur det går i Eurovision så kommer vi att få se en musikfest utan dess like. Vi har en bred blandning av artister och bidrag. Dessutom blir det show vid sidan om där vi säkerligen får ta del av humor och musik via andra kända artister. Bänka dig framför teven klockan 21:00 den 13 maj och kolla in årets absolut roligaste musikfestival – Eurovision 2023-finalen kommer att bjuda på en kväll som vi sent kommer att glömma!