Så påverkas vi av onlinespel – positivt och negativt

Det har under flera decennier pratats om hur dator- och onlinespel påverkar oss. Vissa hävdar att det har en negativ effekt på hjärnan, särskilt om spelen är våldsamma och spelarna är unga. Men det finns också flera studier som visar att onlinespel kan vara lärorika och bland annat användas i skolor för att förbättra betyg.

Ett onlinespel som kan ha både positiva och negativa effekter är online poker. I dagens samhälle har poker blivit folkligt och tusentals svenskar vill spela poker varje dag, både poker online och hos fysiska casinon runtom i Sverige. Med online pokerns stora genomslag har vi kunnat se effekterna av poker och hur spelet påverkar spelarna. I den här artikeln tittare vi lite närmare på dessa aspekter, de positiva och negativa sidorna av online poker.

Positiva saker med att spela online poker

Som du säkert vet är poker ett spel som belönar kunskap och erfarenhet. Slumpen spelar självklart in i poker, men en erfaren och skicklig pokerspelare har mycket större chans att vinna i längden. I egenskap av ett skicklighetsspel har en pokerspelare mycket att lära för att bemästra poker på olika poker sidor.

Konsten att studera

För att bli bättre än sina motspelare behöver en pokerspelare göra det där lilla extra för att triumfera. Det finns massiv med böcker kring teori, tusentals artiklar och forumtrådar som diskuterar teori och specifika händer. Att studera pokerteori kan vara komplext och att lösa komplexa problem och lära sig nya strategier är bra för ens egna generella förmåga och personliga utveckling.

Förbättra matematiska kunskaper

Mycket av det vi lärde oss på matten i grundskolan har aldrig riktigt kommit till användning i vardagen. Men för att lyckas som pokerspelare behövs den där matten, duktiga spelare kan snabbt räkna ut pottodds, värden och sannolikheter kring utkomster baserat på vad som observerats. 

Bli mer disciplinerad

Det är inte bara militären och skolan som lär ut disciplin, när det kommer till online poker gäller det att vara disciplinerad. Det gäller både kring hantering av bankrullen som används till nätpoker, samt hur du behärskar dina impulser och tankar vid bordet. 

Poker kan riva upp många känslor och orsaka mycket stress, så att hålla huvudet kallt och vara disciplinerad är inte alltid lätt, men det är något en aspirerande pokerspelare måste behärska. Att kunna lägga band på känslor kan vara väldigt fördelaktigt i det vardagliga livet när det kommer till beslutstagande.

Negativa saker med online poker

På andra sidan av myntet har vi pokerns baksidor, de negativa aspekterna av onlinespel. De negativa delarna av nätpoker är främst relaterat till konsekvenserna som hör till det monetära.

Risken att förlora pengar

Alla vet att det går att vinna mycket pengar på poker, det går också att förlora mycket pengar på poker. Pengar och känslor har aldrig varit en bra kombination, oftast leder det till dåliga beslut. Vare sig det är eufori efter en vinst, eller desperation efter en förlust. Förlusterna svider mest och känslorna i svallet efter en så kallad bad beat är tuffa att hantera. En spelare börjar ofta jaga ikapp sina förluster om det går dåligt. Desperation tar över och dåliga beslut tas vilket leder till fler förluster, samtidigt lever hoppet kvar och förlusterna växer.

Det kan vara beroendeframkallande

Det där med att förlora pengar har ofta en vattenfallseffekt. Risken att det skapas en ond cirkel kring att jaga ikapp förluster är överhängande för varje spelare. Tråkigt nog är online poker beroendeframkallande vilket kan få ödesdriga konsekvenser på den personliga ekonomin och relationer.

Ohälsosam livsstil

När det pratas om onlinespel, oavsett om det är online poker eller Call of Duty så handlar det oftast om osunt leverne. Oavsett om du är en vinnande eller förlorande spelare kan online poker ta upp mycket av din tid. Mest action kring pokerborden är det på kvällar och helger. Med just online poker blir det att du sitter stilla hemma framför datorskärmen i timmar i sträck. En livsstil som inte direkt främjar fysisk hälsa, samt riskerar att skapa antisociala drag.

Slutsats kring hur vi påverkas av online poker

Både som en pokerspelare och en observant är det bra att vara medveten om pokerns alla sidor, bra och dåliga. Om poker utövas på korrekt sätt är det en otroligt berikande aktivitet, både intellektuellt och med chans för att tjäna pengar. Å andra sidan kan det gå fruktansvärt fel om det hanteras på fel sätt. 

Alla bestämmer själva vilken typ av spelare de vill vara, men generellt måste du ta ansvar för ditt spelande och göra det där lilla extra för att bli bättre och åtnjuta de positiva aspekterna som poker kan ha på det vardagliga livet och din personliga utveckling.