Så undviker du stress – prioritera återhämtning

På senare år har man börjat prata om att stress är vår tids folksjukdom. En pandemi som fortsätter och fortsätter eftersom vi inte blir bättre på att prioritera oss själva, utan snarare tvärtom. Många av oss lever med långvarig stress under flera år och det kan vara svårt att komma ur. Men det finns också knep för att undvika att hamna i ett ont kretslopp av stress.

Att undvika att leva ett stressigt liv kan vara lättare sagt än gjort, men är mer eller mindre ett måste om vi vill skapa ett hållbart liv för oss själva. Men hur gör man då? Hur skapar man rutiner som faktiskt är hållbara?

Planera in återhämtning

Det första steget handlar om att planera in återhämtning för oss själva. Många är allt för bra på att boka upp hela kalendern med saker och ting som ska göras, jobb, och möten med andra. Och även om mycket av det är kul behöver vi också tid för oss själva. Tid där vi bara rår om oss själva och ingen annan. Att planera in detta i kalendern, skriva in det som om det vore ett lika viktigt möte som det med chefen är ett sätt att prioritera denna återhämtningstid för sig själv.

Se till att ta pauser

Men vad ska man då göra för tiden för sig själv? Detta är individuellt men det gäller att hitta ett intresse som man själv trivs med och som är stressfritt. Det är otroligt viktigt, att du ser till att ta pauser och tar dig tid att vila hjärnan. Här kan det vara en bra idé att göra något som inte har med ditt arbete eller vardagliga ansvar att göra. Du kan till exempel gå en promenad, träna en omgång yoga, eller stänga av hjärnan med en omgång roliga spel. Det kan vara ett avkopplande och inte minst roligt inslag i arbetslivets trumutrymme.

Det går att hitta mängder av spel att spela själv på internet. Att spela spel på nätet en avkoppling som är uppskattad av många. Här gäller det dock att se till att alltid vara aktsam så att man inte spelar för mer pengar än man har råd med. Att spela bort för mycket pengar kan i stället få motsatseffekt och skapa ekonomisk stress. Så sätt upp ett tak.

Det är även viktigt att du tar pauser i ditt online-spelande. Ett sätt att spela ansvarsfullt är att vända sig till självexkluderingsregistret Spelpaus.se. Där kan du stänga ner dig för spel under en tidsbegränsad period.

Sänk kraven i vardagen

Förutom att hitta fritidsaktiviteter som man tycker om och ge dessa tid så är ett annat knep att sänka kraven i vardagen. Många som lider av stress gör det för att prestationsångesten blir för stor på för många plan, att det är för mycket som ska göras hela tiden och man gärna vill att allting ska vara perfekt hela tiden. Den utopin är svår att uppnå. Att i stället acceptera att allting inte går att få tiptop hela tiden gör att kraven sänks och man kan tillåta sig att ägna sig åt att gå ut i naturen, umgås med vänner eller titta på TV i stället för att uppnå alla krav.

Sänkta krav är också viktigt i förhållande till sömnen. För att undvika stress behöver vi prioritera vår sömn, och det är ofta denna som blir lidande när kraven är för höga och kalendern för överfylld. Så sänk kraven och prioritera att komma ner i varv, återhämta dig och sova de sista timmarna av dagen. Genom att samla energi och ge tid till återhämtning blir vi också mer effektiva de timmar vi faktiskt jobbar.

Spelar du för mycket?

Tänk på att enbart spela på onlinecasino så länge det känns roligt och aldrig för mer pengar än du har råd att förlora. Om du har svårt att spela lagom och det påverkar dig negativt. Passagen rekommenderar inte att spela hos operatörer som inte är svenska och som inte har svensk licens från Spelinspektionen. Det är viktigt att alltid kunna begränsa sitt spelande med hjälp av tjänsten Spelpaus.

Kontakta Stödlinjen om du, eller någon du känner, spelar för mycket: