Strategiska spel som tränar hjärnan

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Vid sidan av fysisk motion så är det även viktigt med hjärngympa för att hålla sig ung och i form. Det finns olika spel som är både underhållande och hjälper individen att träna sin hjärna. Denna artikel presenterar olika strategiska spel som erbjuder både motion åt hjärnan och massor av spelunderhållning. Texten kikar även närmare på konkreta fördelar med att spela spel. 

Schack

Schack är ett av de allra bästa spelen när det gäller hjärngympa. Spelet lär ha uppkommit i Indien för mer än 1500 år sedan och spred sig därefter till det antika Persien i nuvarande Iran och successivt till Europa. Detta klassiska spel går ut på att besegra motståndarens kung och uttrycket schackmatt betyder just kungen är besegrad på persiska. En stor fördel med schack är att det tränar spelarens minne och över upp förmågan att tänka flera steg framåt. Ju mer du spelar desto bättre blir ditt minne och strategiska tänkande. Schack hjälper också till att förbättra spelarens koncentrationsförmåga och utveckla ens logiska tänkande. Detta är kompetenser som med fördel kan komma till användning både i arbetslivet samt det privata livet. 

Poker

Det klassiska bordsspelet poker är ett mycket uppskattat strategiskt spel som tränar hjärnan. Omaha tillhör bland de mest populära varianterna av poker. Omaha spelas med en kortlek bestående av 52 kort och passar för två 2 till 10 spelare. Varje spelare får tilldelat fyra kort och skall skapa den bästa handen med hjälp av två av dessa kort samt tre av de fem gemensamma korten som läggs på bordet. En fördel med Omaha är att det erbjuder fler kombinationer av händer vilket gör spelupplevelsen mer intressant och varierande. 

Texas Hold’em är en annan mycket populär version av poker både i Sverige och runt om i världen. Denna pokervariant spelas med 5 gemensamma kort och två nedåtvända kort. Varje spelare kan kombinera sina kort med några av de gemensamma korten för att bilda den bästa handen bestående av totalt 5 kort. Det är ganska lätt att lära sig spela Texas Hold’em vilken är en viktig anledning till att denna pokervariant har blivit så pass populär. 

Caribbean Stud Poker är en annan uppskattad variant av detta klassiska kortspel. Dess namn är en referens till att detta pokerspel utvecklades på kryssningsfartyg och kan numera spelas hos många spelsajter. Varje spelare tilldelas fem kort medan dealern har ett uppåtvänt kort. I detta spel försöker varje spelar slå huset. Caribbean Stud karaktäriseras av sina progressiva utbetalningar vilka kan leda till höga vinster men riskerna är också högre. 

Korsord

Korsord är sedan länge en populär hobby för många personer. Spelet erbjuder både underhållning, testar ens ordförråd och erbjuder dessutom riktigt bra gympa för hjärnan. Det är därför ingen tillfällighet att korsord är ett mycket populärt tidsfördriv bland äldre personer som vill hålla a sig yngre i sinnet. Det finns korsord av olika svårighetsgrader så spelet erbjuder kontinuerlig träning for hjärnan. 

Brädspelet Go

Brädspelet Go kommer ursprungligen från Kina och lär ha existerar i minst 2500 år.  Reglerna är relativt enkla men det är desto svårare att lära sig bemästra detta spel som handlar om i dess förenklade version handlar om att omringa motståndarnas pjäser. Det finns också en mer avancerad variant där det handlar om att samla på sig flest antal poäng genom att omringa motståndaren samt tomma områden på spelbrädet. Go är ett av de ultimata hjärnspelen och bland dess fans räknas genier som Albert Einstein och Microsofts grundare Bill Gates. 

Memory spel

Ett klassiskt spel som tränar hjärnan är memory. Detta spel passar till både yngre och äldre och tränar ens minne. Det existerar många varianter av detta spel som handlar om att komma ihåg var olika kort ligger och para ihop kort med identiska bilder. 

Bingo

Bingospel har länge varit ett uppskattat folknöje i Sverige. Idag kan man spela både i bingohallar och på nätet. Bingo hjälper individen att hålla hjärnan ung och frisk och fokuserar speciellt på att stimulera ens minne för siffror. Spelet lär också förbättra personernas koncentrationsförmåga och reaktionsförmåga. 

Lägga pussel

Pusselspel är populära bland både barn och vuxna och existerar i alla former och storlekar. Den gemensamma nämnaren är att lägga pussel är riktigt bra träning för hjärnan och hjälper till att förbättra ens koncentration och minne. Pusselspel erbjuder också en strategisk dimension i och med att det handlar om att se pusselbitar som delar av en större helhet. 

Varför är det viktigt att spela spel?

Spel är viktiga eftersom dessa kan fylla en viktig social funktion i ens liv. Spel stimulerar hjärnan och erbjuder också olika former för underhållning. Spel är också ett bra sätt att koppla av från en stressig vardag och ger spelaren chansen att uppleva framgångar. 

Fördelar med att spela strategiska spel

Strategiska spel som schack, Go, poker och korsord stimulerar ens hjärna och bidrar till att förbättra ens minne och koncentrationsförmåga samt inlärningsförmåga. Folk som spelar mycket får även bättre reaktionsförmåga och regelbunden hjärngympa leder till minskar stress och åldrandet bromsas upp. Sist men inte minst så bidrar strategiska spel till att förbättra ens logiska tänkande.