Vad händer när du spelar?

sluta spel - en illustrering av en person med spelproblem

Trots att uppemot 400 000 svenskar visar tecken på problemspelande så spelberoende är något få svenskar vill prata om. Skam, rädsla och desperation driver tyvärr bara på spelare att fortsätta spela, istället för att få dem att söka hjälp. Nedan följer en insändare från Anders Bergman som hjälper människor sluta spela via plattformen QuitGamble.com.

Den här artikeln är läsvärd både om du har spelproblem eller vill veta mer om hur spelberoende fungerar.

En anledning till att det är så mycket hysch, hysch kring spelmissbruk är att människor inte förstår att det är ett beroende likt alkohol och droger. För någon som inte är spelmissbrukare är svårt att sätta sig i beroendeproblematiken. Låt oss därför titta på ett exempel de flesta svenskar kan relatera till – Alkohol.

Har du någon gång gått in i bar och sett en otroligt attraktiv person; någon som du genast kände dig attraherad av och ville prata med? Vad gjorde du då?

Visst, det finns vissa ”supermänniskor” som bara går fram och börjar prata, men de flesta är inte sådana. Vad gjorde du? Gissningsvis gick du istället åt sidan och så började det virvla av tankar i huvudet på dig. Tankar som: Varför skulle personen vilja prata med mig? Hen är mycket snyggare än mig. Vad skulle vi prata om? Vad händer om hen avvisar mig?

Har du haft samma upplevelse?

Tankar och känslor som blygsel, dåligt självförtroende och rädsla för att bli avvisad är smärtsamma. Människor gör nästan vad som helst för att undvika dem. I en bar finns en ”lösning”, Alkohol.

Alkoholen börjar flöda. Redan efter en shot känns livet lite enklare. Men den vackra personen känns fortfarande onåbar. Ännu en drink rinner ner och gradvis händer något – De smärtsamma tankarna börjar försvinna. Tankar på blygsel, dåligt självförtroende och rädslan över att bli avvisad glöms bort.

På lite ostadiga ben går vi fram till personen. Kanske blir vi avvisade. Kanske tycker hen vår stapplande gångstil är rolig. Resultatet av vår approchering förtäljer inte historien, men poängen är att alkoholen har hjälpt oss att tillfälligt bli fria från smärtsamma tankar och känslor. Hjärnan har hittat en ”lösning” för att undvika smärta.

Att spela fungerar på samma sätt!

Spänning, förväntan och optimism är känslor som får människor att börja spela. Det är kul att spela. Spelandet frigör massor av dopamin, och dopamin känns fantastiskt.

Tänk på exemplet från baren, men istället för alkohol används spel. Vad tror du händer med smärtsamma känslor som ensamhet, blygsamhet, dåligt självförtroende och stress när en person spelar?

Troligtvis kommer de euforiska känslorna att dämpa de smärtsamma känslorna.

Spelandet har samma effekt som alkohol, och hjärnan skapar en liknande koppling (lösning). Varje gång vi spelar blir kopplingen starkare. Spelberoende kan definieras som:

”Om en person som upplever smärta i någon form får ett sug att spela, då är hen spelberoende.”

Vill du sluta spela är det viktigt att förstå vad spelandet gör för dig. Vi pratar ofta om de negativa aspekterna av spelande. Hur spelande kan förstöra relationer, orsaka skulder och skapa självförakt. Men om spelande bara var negativt skulle vi sluta så snart de negativa konsekvenserna övervägde de positiva.

Men spelberoende personer slutar inte spela – För spelandet gör något för dem!

Ett sätt att förstå vad spelandet gör för dig är att fråga dig själv:

  1. Vad händer när jag spelar?
  2. Vad tänker jag på, och hur känner jag mig?
  3. Vad tänker jag INTE på, och vad känner jag INTE?

Ägna tid åt dessa frågor. De kan vara nyckeln till att lyckas sluta spela över tid. Svaren kommer att hjälpa dig att förstå vad du behöver göra för att bryta dig loss från beroendet.

Så här har några spelmissbrukare beskrivit sitt spelande:

Jag känner mig ofta ensam när min fru jobbar sent. Spelandet har varit ett sätt att fly från det. När jag spelar glömmer jag att känna mig ensam.

//Thomas

Jag är hemmafru. Jag tar hand om barnen hela dagen. Jag lagar mat, städar, kör barnen till sportaktiviteter och utför ärenden. Jag är alltid stressad! Spelandet blev en distraktion, ett sätt för mig att koppla av – lite egentid. Framför spelautomaterna känner jag mig inte stressad. Det blev min vardagsflykt.

//Michaela

Jag var student när jag började spela. Till en början trodde jag att det kunde ge extra inkomst, men jag förlorade bara pengar. Jag fortsatte att spela, fast jag visste inte varför. År senare insåg jag att spelandet distraherade mig när jag kände mig orolig över mina studier och tvivlade på mig själv.

//Mihai

Ibland är det enklare att fokusera på vad du inte tänker och känner när du spelar. Människor har svårt att sluta spela eftersom de bara försöker hålla sig borta från spelandet. Men de gör ingenting åt varför spelandet var så attraktivt till att börja med.

Tror du att Thomas skulle spela mindre om han inte kände sig ensam på kvällarna? Vad tror du om Michaelas chanser att sluta spela om hon hittade ett bättre sätt att hantera sin stress, eller Mihais med sin ångest?

Vad händer när du…?

När du fokuserar på den frågan koncentrerar du dig på de underliggande faktorerna till ett beroende oavsett om det är alkohol, droger eller spel. Fundera på det under de närmaste dagarna och skriv ner svaren. Om du behöver hjälp att sluta spela är du välkommen att bli medlem på QuitGamble.com eller kontakta mig.

Lycka till!

Anders Bergman