Speltips Sverige – USA Dam VM Åttondelsfinal

En fotboll på en snygg grässplan, där Sverige möter USA i Fotbolls VM för damer 2023.

Få trodde nog inte att Sverige och USA skulle mötas i åttondelsfinalen. Men nu är det ett faktum, och vi är redo för en fotbollsfest!

Sverige krossade allt i sin väg i grupp G och var ett av de tre lagen i VM 2023 som svepte rent med tre segrar och hela 9 poäng (England och Japan var de andra två) och ställs nu mot USA i åttondelsfinalen i Melbourne, söndagen den 6 augusti, klockan 11:00. USA hade nog föredragit att slippa Sverige i detta skede, men nu är det dags att bita i det sura äpplet.

Bästa Spelbolag och Bettingsidor med Odds på Fotbolls VM 2023

Svenska Damlandslaget har En Hög Lägstanivå

Det svenska damlandslaget har historiskt sett visat upp starka resultat, med silver i det försenade sommar-OS 2020 i Tokyo, brons i Dam VM 2019 i Frankrike och silver i sommar-OS 2016 i Rio. Dessa framstående prestationer gör Sverige till det enda landet som har hamnat bland de tre bästa i varje av de tre senaste världsmästerskapen.

Trots att de alltid är med och slåss i toppen, har Sverige inte tagit hem en stor turnering sedan de vann EM 1984. Sedan dess har de haft flera andraplatser och tredjeplatser i EM, OS och VM.

Sveriges bästa prestation i VM kom 2003, där det dessvärre blev förlust i finalen mot Tyskland. De har även tagit brons VM två gånger, 1991 och 2019.

USA imponerar inte ännu

USA-laget har med nöd och näppe tagit sig till åttondelsfinalen. De slutade tvåa i grupp E men lyckades inte säkra sin plats förrän på den sista matchdagen i gruppspelet, då de spelade 0-0 mot Portugal. Laget skapade en del, men misslyckades med att förvalta de chanser som gavs.

Detta har varit ett återkommande problem för USA-laget i detta VM, eftersom de bara har gjort fyra mål, varav tre gjordes i deras öppningsmatch mot Vietnam. Nu kommer laget att möta ett av de starkaste lagen i turneringen, och det är denna match som kommer att avgöra om USA verkligen är en utmanare till trofén.

Fotbolls VM Damer Sverige – Italien: Statistik och Viktiga Siffror

  • Sverige spelar som om de äger planen. De krossade Italien med 5-0, vilket skulle få vilket lag som helst att svettas lite extra.
  • Sverige har tidigare visat USA var skåpet ska stå. 2011 vann de över USA med 2-1 i Tyskland, vilket var första gången USA inte vann sin grupp i ett VM.
  • Vid OS 2016 i Rio stoppade Sverige USA från att vinna ett fjärde raka OS-guld.
  • Vid OS 2021 chockade Sverige USA med en 3-0 vinst.
  • Sverige är effektiva i luftrummet. De har gjort fyra mål på hörnor.
  • Stina Blackstenius är en USA-sabotör av rang. Hon gjorde två mål i matchen i Tokyo och kan mycket väl göra det igen.
  • USA och Sverige möttes första gången i den första gruppspelsmatchen i Dam VM 1991 och har spelat i varje VM sedan 2003, alla dessa möten ägde rum i gruppspelet.
  • USA har en matchstatistik på 4 vinster, 1 oavgjord och 1 förlust mot Sverige i VM, den enda förlusten kom 2011 följt av en mållös match 2015.
  • I det senaste VM-mötet mellan lagen 2019 besegrade USA Sverige med 2-0 i den sista gruppspelsmatchen.
  • Söndagens match i Melbourne blir det 10:e mötet totalt mellan USA och Sverige i ett världsmästerskap, inklusive två möten i OS och de sex tidigare mötena i VM.

I sitt sjunde år som förbundskapten har Peter Gerhardsson fått ihop ett lag till Dam VM som inkluderar 17 spelare från det silvervinnande laget 2021 i Tokyo-OS. Mittfältaren Caroline Seger, en veteran inom svensk damfotboll, är tillbaka för sitt femte VM, trots att hon nyligen återhämtat sig från en skada.

Kosovare Asllani, med 172 landskamper och 44 internationella mål, var lagkapten i Sveriges två första gruppspelsmatcher. Mittbacken Amanda Ilestedt leder Sveriges målskytte i detta VM med tre mål, alla från hörnsparkar. Anfallaren Fridolina Rolfö och mittfältaren Rebecka Blomqvist har bidragit med två mål vardera, medan anfallaren Stina Blackstenius har gjort ett mål. Sofia Jakobsson och Jonna Andersson har flest målgivande passningar, med två vardera.

Sverige – Italien Dam VM: Hur Slutar Matchen?

USA spelar inte på topp just nu, så det kan bli tufft för dem i denna match. Sveriges damlandslag blir svårslagna eftersom de är väldigt organiserade och erfarna. Dessutom har USA haft det svårt med målskyttet i detta VM.

Sverige är bättre än USA i luftrummet. De har varit bra på att göra mål med huvudet i denna turnering (fyra hittills), så det kan mycket väl bli fler mål via hörnor i denna åttondelsfinal.

Det här är en öppen match som kan sluta hur som helst, men utan att vara partiska så ser Sverige ut som det bättre laget, vilket bidrar till att vi tror på en uddamålsseger för blågult.

Vårt Betting Tips Sverige – Italien VM Damer 2023

En jämn match på pappret, men som vi nämnt tror vi att Sveriges samspel mellan varandra kommer att avgöra matchen. Det kan mycket väl sluta med en 2-1 seger för svenskorna, vilket gör att vi väljer det fina matchvinnaroddset på 3.55.