Dam-VM i Fotboll 2023: Sverige – USA (5-4 straffar)

Bild på en fotboll på en grön gräsplan inför Sverige - USA i Fotbolls VM 2023.

Uppdaterad: Onsdag den 9 Augusti 2023

Sverige slår USA efter Förlängning och Straffar

Sverige slog imorse USA efter ett dramatiskt straffavgörande.

Läs mer om allt här.

Sverige laddar upp för fotbollsfest mot USA i Dam VM 2023

Vår egen förbundskapten, Peter Gerhardsson, är laddad till tänderna inför Sveriges stundande match mot USA i damernas fotbolls-VM. Han är säker på att vårt svenska lag kommer att vara pigga och på tårna, tack vare att han kunde rotera spelarna under deras senaste match mot Argentina. Sverige vann matchen med 2-0, vilket inte bara gav oss en skön seger, utan också en biljett till åttondelsfinalen som vinnare av grupp G.

Gerhardsson vilade spelarna avsiktligen inför åttondelsfinalen

Gerhardsson visade upp sin strategiska sida när han gjorde hela nio förändringar inför matchen mot Argentina. Detta betydde att många av våra startspelare fick en välbehövlig vila. Han tror att detta kommer att ge Sverige en fördel i den kommande matchen mot USA, eftersom spelarna kommer att vara utvilade och redo att spela i upp till 120 minuter om det behövs. Det är ju trots allt inte bara en fotbollsmatch, det är ett maraton!

USA har tappat stinget

USA, som var förhandsfavoriter att vinna en tredje raka titel, har hittills inte imponerat i turneringen. De lyckades precis ta sig till åttondelsfinalen efter en mållös match mot Portugal. Gerhardsson ser detta som en möjlighet för Sverige att utnyttja. Kanske har USA tappat sin mojo?

Sverige och USA – en rivalitet lika gammal som tiden själv

Sverige och USA har en lång historia av tävlingar i VM. De kommer att mötas för sjätte VM i rad och sjunde gången totalt när de kämpar om en plats i kvartsfinalen. Vid OS 2021 i Tokyo besegrade Sverige USA med 3-0 i kvartsfinalen, vilket avslutade amerikanernas obesegrade svit som sträckte sig över 44 matcher under 30 månader. Det var som att se Rocky Balboa (fast en svensk då) slå ut Apollo Creed!

Gerhardssons ser fram emot utmaningen

Gerhardsson, som tidigare ledde Sverige till en tredjeplats i VM 2019, ser fram emot utmaningen att möta USA. Han tror att för att gå hela vägen i turneringen, måste man möta och övervinna starkt motstånd. Gerhardsson avslutade med att uttrycka sin tro på att Sverige har förmågan att slå USA, vilket ger laget en positiv boost inför matchen.

Matchen börjar söndagen den 6 augusti klockan 11:00. Så alla som älskar det svenska damlandslaget, gör er redo för en riktig fotbollsfest!