Dam-VM 2023: Sverige slår Argentina med Ny Startelva – Nu väntar USA!

Caroline Seger Dam VM 2023 - Bild när hon spelar live.

Ett kraftigt förändrat svenskt lag nådde åttondelsfinalen i dam-VM med en perfekt rekord efter att Rebecka Blomqvists nick i andra halvlek och Elin Rubenssons straff i den 90:e minuten, som inhoppare, hjälpte dem att besegra Argentina med 2-0 på onsdagen.

Blomqvist mötte Sofia Jakobssons inlägg med en fantastisk nick i den 66:e minuten och placerade de rankade trea svenska spelarna stadigt på väg mot avancemang som grupp G-vinnare, medan Rubensson säkrade segern med en perfekt utförd straffspark.

Argentina, som förlorade mittfältaren Florencia Bonsegundo på grund av skada några minuter före pausen, behövde en seger för att ha någon chans att gå vidare men ställde aldrig till några problem för det svenska försvaret eller målvakten Jennifer Falk.

De förblir utan en seger i sina fyra VM-framträdanden och avslutade sist i gruppen.

Rebecka Blomqvist firar med sina lagkamrater efter att ha öppnat målskyttet för Sverige mot Argentina.

Sverige kommer nu att möta regerande mästarna USA i en spektakulär drabbning i Melbourne på söndag den 6 augusti – en repris av kvartsfinalen i OS 2021 där européerna vann med 3-0 och tog sig till finalen.

Efter att redan ha säkrat kvalificeringen efter två segrar i de första två matcherna, behövde Sverige bara en poäng för att toppa gruppen, vilket ledde till att tränare Peter Gerhardsson gjorde nio förändringar i laget som tidigare krossat Italien med 5-0.

Endast försvararna Amanda Ilestedt och Magdalena Eriksson behöll sina platser, och Sverige var långt ifrån sitt bästa spel, med Olivia Schoughs svaga frispark som deras enda avslut på mål i en osammanhängande första halvlek.

Blomqvist fick äntligen sitt genombrott efter timmen spelad och blev fälld inne i straffområdet av Gabriela Chavez i slutminuterna, vilket gav Rubensson möjligheten att sätta straffen i nätets tak.

Redaktionen