Kör du med odubbade vinterdäck på sommaren?

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

De flesta är medvetna om att det är olagligt att köra med dubbade vinterdäck när det inte är vinterväglag. Men när det gäller odubbade vinterdäck finns inte den regeln, utan du kan i princip köra med vinterdäck utan dubbar året om. Det är dock en riktigt dum idé. Här kommer vi att gå igenom varför det är viktigt att ha rätt däcktyp för rätt årstid.

Gummits egenskaper förändras beroende på temperatur

Gummi är en känslig råvara och samma däck kan prestera olika på vägen beroende på om det är minus tio eller tjugo plusgrader ute. Ett vinterdäck har alltså inte bara dubbar eller greppmönster som gör att du kan köra tryggt på snö och is. Det har också egenskaper som kommer till sin rätt i ett visst temperaturspann. Vinterdäck behöver i Sverige klara temperaturer på tjugo minusgrader, och däck som är bra under sådana förhållanden kan omöjligt vara lika bra mitt i sommaren. Det finns ingen gummiblandning som har så goda allroundegenskaper. Vinterdäck är gjorda av mjukare gummi än sommardäck och när det är varmt ute blir däcken ännu mjukare.

Vad händer om man kör med odubbade vinterdäck på sommaren?

Flera av däckets egenskaper förändras när du kör med dem vid fel årstid. Här är några saker du får räkna med:

  • Vinterdäck har längre bromssträckor än sommardäck på sommaren
  • Vinterdäck ger inte ett lika bra skydd mot vattenplaning
  • Vinterdäck har sämre kursstabilitet, särskilt vid snabba manövrar
  • Vinterdäck slits snabbare på sommaren

Att välja rätt däck och att inte köra med odubbade däck på sommaren är alltså först och främst en fråga om trafiksäkerhet. Det påverkar även din körekonomi, eftersom däckets livslängd förkortas om du kör med dem under fel årstid. Det är helt enkelt inte rekommenderat att ha vinterdäck på sommardäck.

Att dubbdäck är förbjudet enligt lag beror framförallt på att de sliter upp så mycket partiklar från vägarna att det försämrar både vägarna och luftkvalitén.

Varför väljer vissa att köra med vinterdäck på sommaren?

En anledning till att inte byta till rätt typ av däck kan vara att man helt enkelt inte är medveten om i vilken utsträckning däckets egenskaper försämras. Det kan också var lite förvirrande att det finns en däcktyp, utan dubbar, som kallas för allvädersdäck, och som man som alltså kan köra med både på sommaren och vintern. Gör man det får man dock finna sig i att de inte ger lika bra grepp på is och snö som vanliga vinterdäck (med eller utan dubbar). Odubbade vinterdäck är alltså inte samma sak som allvädersdäck.

Det kan också vara så att man tycker att det är jobbigt att byta däck eller inte tycker sig ha plats för ett extra däckpar. Då är det just allvädersdäck som man bör köpa. Något som tål att påpekas är dock att det är både smidigt och billigt att åka till en verkstad eller servicestation och få däcken bytta medan man väntar. Dessutom kan man ofta checka in däcken på ett däckhotell om man inte vill ha dem hemma.

Ett tips är att byta däck hos Däckskiftarna som har ca 65 däckstationer med drop-in runt om i Sverige.