Så får du snabbare Wi-Fi

Senast uppdaterad: 19 maj 2023

Ett snabbt internet är ett måste. Få saker är mer frustrerande än när den trådlösa uppkopplingen laggar, är långsam eller hänger sig. Om du har problem med ditt trådlösa nätverk kan du följa de här tipsen för att få fart på uppkopplingen.

Kontrollera ditt avtal och hastighet

Om du upplever att ditt internet är långsamt ska du alltid börja med att kontrollera hur snabbt internet du har och hur ditt avtal ser ut med din operatör. När du vet vad du betalar för kan du sedan använda dig av bredbandskollen.se för att kontrollera vilken hastighet ditt nätverk får. Det ger en mest rättvis bild om du kopplar upp dig mot internet via en sladd mellan datorn och routern eller bredbandsuttaget.

Uppgradera din router

Om du har en bra hastighet från operatören men den inte märks när du använder ditt internet kan det vara så att det är routern som är problemet. Routern är det som fördelar all internettrafik, så om du vill ha en snabb uppkoppling behöver du också ha en router som är snabb.

Om din router har en lägre hastighet än en gigabit i sekunden när du använder en nätverkssladd, eller inte följer standarderna 802.11n och 802.11ac (Wi-Fi 4 och Wi-Fi 5) kan det vara nödvändigt att byta ut den. De allra nyaste routrarna kan även stödja 802.11ax, det vill säga Wi-Fi 6. Den standarden ger en bättre möjlighet att utnyttja hela det trådlösa nätverkets kapacitet. Tänk även på att det inte bara är routern som måste vara modern, även de enheter du använder internet på måste kunna hantera tekniken.

Routerns placering

Du ska alltid leta efter den mest ändamålsenliga platsen att placera din router på i ditt hem. Hur radiovågorna kan sprida sig beror bland annat på vilket material väggarna är gjorda av. Det går inte att säga vilken den absolut bästa platsen är i hemmet, utan du är tvungen att pröva dig fram för att se när du får som snabbast internet. Om du inte orkar flytta runt din router och testa den på olika platser kan du använda dig av en app som kontrollerar hur stark signalen är på olika platser i bostaden.

Välj rätt kanaler

En router sänder ut frekvenser som är uppdelade på kanaler. Om du bor i ett flerfamiljshus eller i en lägenhet kan du ställa in routern så att den använder andra kanaler än övriga routrar i närheten. För att se vilka kanaler som routrar i närheten använder kan du använda en liknande app som den du använder för att mäta styrkan på signalen.

Avlasta det trådlösa nätverket

En stor del av din bandbredd tas upp av streamade serier och spel. Du gör därför gott i att ansluta din smart-tv och spelkonsol som används för att titta på Netflix eller någon annan strömmad tjänst med en sladd till routern. På det sättet frigör du mer utrymme för dina andra enheter som du behöver använda trådlöst.

Dela upp dina enheter på nätverket

Nyare routrar kan både erbjuda en anslutning på 2,4 och en på 5 gigahertz. Frekvensbandet med 5 gigahertz ger enheterna större kapacitet men nätverket når inte lika långt som det på 2,4 gigahertz. För att optimera hastigheten på ditt Wi-Fi kan du dela upp dina enheter mellan de här två olika frekvensbanden så att några är anslutna till det ena och några till det andra.

Förläng signalens räckvidd

Om du bor väldigt stort kan det hända att signalen från det trådlösa nätverket inte når fram till alla utrymmen i bostaden. För att täcka upp för de luckor som kan uppstå i ett större hem kan du antingen använda en extra router eller också investera i en repeater. En repeater har som syfte att göra signalen från routern längre. Det går också att bygga ett meshnätverk med flera noder. Mellan noderna skickas datan då i en kedja tills den når den nod som är närmast datorn eller mobilen som är uppkopplad. Meshnätverk gör att hastigheten är så snabb som möjligt även fast det är långt till routern.

Kom ihåg säkerheten

Sist och slutligen; kom alltid ihåg att tänka på säkerheten på ditt trådlösa nätverk! Kontrollera så att routern har den senaste mjukvaran och uppgradera den annars. Skydda nätverket med ett lösenord som är långt och innehåller många olika tecken för att obehöriga inte ska komma åt att snylta på ditt internet och därmed också göra hastigheten sämre.