Så tar du bort uppgifter om dig på nätet

Så tar du bort personuppgifter om dig själv

Uppdaterad: 14 juni 2023 15:01

Vare sig vi vill det eller inte så finns det en hel del information om oss på nätet. Det kan handla om känsliga personuppgifter som ligger på hemsidor som köpt informationen utan vårt medgivande. Men genom att besöka dessa sidor kan du, på ett ganska enkelt sätt, ta bort informationen som du inte vill dela. Exakt hur det går till varierar beroende på vad det är för sida. Här går vi igenom proceduren för de mest kända sidorna där det kan finnas uppgifter om dig:

Ta bort info om dig från Nätet!

Ta bort från Ratsit

Det går att dölja din adress på Ratsit. Fyll i formuläret, då skickas en länk till en blankett som ska skrivas ut och skickas in tillsammans med kopia på legitimation, pass eller körkort.

Ta bort från MrKoll

Det går att dölja sin adress på MrKoll enkelt genom att logga in med BankID, se denna länk.

Ta bort från Upplysning.se

Gå in på: https://www.upplysning.se/kontakta-oss och fyll i formuläret. I meddelandefältet anger du ditt personnummer och att du vill bli borttagen från hemsidan.

Ta bort från Eniro.se

Leta upp dig själv i söktjänsten och klicka på ”Ändra dina uppgifter med BankID”.

Du kan också skicka ett mail till Eniros kundservice, [email protected], och uppge ditt personnummer och att du vill bli borttagen från Eniro. Ytterligare en möjlighet är att skicka ett vanligt brev till: Eniro Sverige AB, Box 7044, 164 07 Kista

Ta bort från Merinfo.se

Du behöver logga in med ditt BankID på: https://redigera.merinfo.se/. Där kan du ta bort dina uppgifter.

Ta bort från Hitta.se

Verifiera dig med BankID och gå in på: https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-mina-uppgifter. Där kan du ta bort de uppgifter om dig du inte vill ska synas. Du kan också skicka vanlig post med en kopia på en giltig legitimation och meddela att du vill ta bort uppgifter om dig. Adressen är: Hittapunktse AB, Kundservice, Sankt Eriksgatan 121D, 113 43 Stockholm 

Ta bort från Birthday.se

Fyll i formuläret på: https://www.birthday.se/kontakta. Uppge ditt personnummer och att du vill att dina uppgifter tas bort från sidan.

Ta bort dig från Google och Bing

Här är några steg du kan följa för att ta bort uppgifter om dig själv från internet:

  1. Identifiera var din information finns: För att ta bort uppgifter om dig själv från internet behöver du först veta var din information finns. Googla eller sök i Bing på ditt namn och sök efter webbplatser och sociala medier-plattformar där din information finns publicerad. Tänk på att även gamla profiler och inaktiva konton kan innehålla personlig information.
  2. Kontakta webbplatsens ägare: När du har identifierat var din information finns, kontakta webbplatsens ägare och be dem ta bort dina uppgifter. Om webbplatsen inte har kontaktinformation tillgänglig, kan du använda en tjänst som Whois för att hitta kontaktinformation till webbplatsens ägare. Om det är svårt att hitta kontaktinformation till ägaren kan du försöka kontakta webbhotellet där webbplatsen är hostad.
  3. Kontakta sökmotorerna: Om dina uppgifter visas i sökresultatet när du söker på ditt namn, kan du också kontakta sökmotorer som Google.se eller Bing.se och be dem ta bort dina uppgifter från sökresultaten. Du kan göra detta genom att använda Googles egen tjänst för borttagning av personuppgifter från sökresultatet.
  4. Använd tjänster för borttagning av personuppgifter: Det finns också tjänster som hjälper dig att ta bort dina uppgifter från internet. Dessa tjänster tar bort din information från flera webbplatser och sökmotorer samtidigt, vilket kan spara tid och frustration. Men tänk på att dessa tjänster vanligtvis är mot betalning.
  5. Be om hjälp: Om du har svårt att ta bort uppgifter om dig själv från internet, be om hjälp från experter. Det kan vara en advokat eller en specialiserad firma som arbetar med integritet och personuppgiftshantering.