Tips för att vara säker online 2022

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel.

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

Med tanke på det hårda klimat som råder online är det viktigt att du tar din cybersäkerhet på stort allvar. De cyberkriminella jobbar dygnet runt för att hitta metoder och vägar in i dina system, vilket gör att du bör jobba lika hårt eller till och med hårdare med ditt skydd.

Detta gäller inte minst om du hanterar känsliga uppgifter eller filer. Detta kan t.ex. vara att du loggar in på din internetbank, köper varor på internet eller spelar hos ett onlinebaserat casino. I det sista fallet får du vanligtvis många säkra betalningsmetoder att välja mellan, men du bör även se till att ditt lösenord är så säkert som möjligt, annars kan cyberkriminella få tag i ditt spelkonto och ta ut dina pengar.

Lyckligtvis behöver du inte vara expert för att skapa ett bra grundläggande skydd. Det finns massvis med redan etablerade rutiner och tips som du kan implementera i ditt eget surfande.

8 tips för att vara säker online 2022

Nedan är viktiga exempel:

Använd en VPN

En VPN (står för Virtual Private Network eller Virtuell Privat Nätverk på svenska) är en tjänst som krypterar all trafik till och från dina enheter. Tjänsten installeras på din enhet, och ser sedan till att allt som skickas till och från dina enheter är krypterat. På så sätt får du en högre säkerhet, men även en välkommen anonymitet på internet.

Du kan även använda dessa tjänster för att kringgå geografiska blockeringar. På så sätt får du tillgång till ett större och friare internet med hjälp av en VPN-tjänst. Kom ihåg att du absolut inte får använda tjänsten för kriminella ändamål.

Det finns både kostnadsfria alternativ och de som kostar pengar. Kom ihåg att de som är gratis måste tjäna pengar på andra håll, t.ex. genom att sälja din data eller liknande. Därmed lönar det sig i många fall att faktiskt betala för det.

Använd ett antivirusprogram

Med hjälp av ett antivirusprogram får du ett starkt skydd till dina enheter. Dessa program skyddar dina enheter från intrång, men tar även bort befintliga virus och skadlig programvara som redan existerar på enheten.

Programmen varnar dig även när du besöker potentiellt farliga hemsidor eller appar, vilket ger dig ett starkt skydd på internet.

Även här finns det både kostnadsfria alternativ och de som kräver att du betalar för en prenumeration. Samma integritetsrisker gäller även här.

Håll dig borta från osäkra hemsidor

Hur vet man egentligen att en hemsida är säker eller inte? Det finns många saker att beakta, men om ditt antivirusprogram eller brandvägg blockerar dig från att gå in på sidan, är det ett starkt varningstecken på att hemsidan kan vara skadlig.

Du bör även alltid kontrollera att sidan använder stark kryptering. Detta kan du se genom att titta på om det finns ett litet lås till vänster om domännamnet, i sådana fall är sidan krypterad.

Du kan även se om domännamnet börjar med http eller https. Http är osäkert, medan https är den säkrare versionen.

Det kan även vara en bra idé att googla lite angående den sida du tänker besöka. Här kan du snabbt skapa dig en bild angående vad andra besökare tycker. I många fall kan du få fram information om huruvida sidan är säker eller inte.

Klicka inte på länkar i mejl

Du bör i princip aldrig klicka på länkar eller ladda ner filer som kommer via mejl. I vissa fall kan dessa vara pålitliga, men även proffs kan i många fall ha svårt att avgöra om mejlet är äkta eller inte.

Därmed är det bäst att ta det säkra före det osäkra och aldrig klicka på länkar eller filer som skickas via mejl. Det finns självklart undantag, t.ex. om du med 100 % säkerhet kan säga att mejlet kommer från något som du litar på, t.ex. familjemedlem eller kollega.

Uppdatera dig med de senaste metoderna

De cyberkriminella jobbar stenhårt på att utveckla nya metoder för att få tillgång till dina uppgifter och filer. Därmed är det viktigt att du jobbar lika hårt, eller till och med hårdare med att upprätta nya rutiner för att se till att du alltid ligger steget före.

Gör det till en rutin att uppdatera dig någon gång per månad. Det är en väldigt billig försäkring, men gör även att det är betydligt roligare att vistas online. Det är heller inte särskilt tråkigt att lära sig de metoder och knep som existerar på marknaden. Bara fördelar, eller hur?

Skapa säkra lösenord

En av de allra viktigaste faktorerna när det gäller att vara säker online är att skapa helt säkra lösenord. Det finns ett flertal faktorer som du behöver tänka på för att lösenordet ska hålla måttet, varav nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

  • Mer än 12 karaktärer
  • Använd siffror och tecken
  • Blanda stora och små bokstäver
  • Använd inga ord i lösenordet

Med hjälp av ovanstående tips får du ett bra grundskydd som gör det betydligt svårare för hackare att komma åt dina konton. Detta bör göras för samtliga av dina smarta enheter.

Författare: Passagen

Se fullständig profil »