Viktigt att tänka på vid hemmajobb – Ergonomiska kontorsstolar och skrivbord

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Om du sitter vid ett skrivbord flera timmar varje dag är det en god idé att ta en titt på ergonomiska kontorsstolar och skrivbord. För att du ska må så bra som möjligt kan det vara värt att byta ut dina befintliga kontorsmöbler. Här kommer vi bland annat att gå igenom de viktigaste fördelarna med att välja ergonomiska möbler. Alltså möbler som är tillverkade för att förbättra din position när du arbetar.

Kontorsstolen är mångas viktigaste möbel

Valet av kontorsstol spelar stor roll för hur du kommer att känna dig i kroppen. Att sitta med svank är bättre än att sitta med benen och ryggen i 90 graders vinkel. Att sitta helt rak i ryggen, timme efter timme, är inget vi är skapade för. Att du sitter för lågt kan också innebära att du inte får en naturlig svank. Bra kontorsstolar är utformade så att de hjälper ryggen att hålla en bra position.

Några kännetecken för ergonomiska kontorsstolar är att de:

 • Är ställbara så att du kan variera din sittställning
 • Ger stöd för hela kroppen
 • Erbjuder steglös lutning
 • Är försedda med hjul
 • Har en sittdyna som ger bra viktfördelning
 • Är välbyggda och håller i många år

Att konstruera en riktigt bra kontorsstol är ganska komplicerat och detta är en möbel som kan kosta en del. Men då är det också omsorgsfull produktutveckling och bra material du betalar för. 

Vad kännetecknar ett ergonomiskt skrivbord?

När det gäller ergonomiska skrivbord från AZ finns det ett par olika saker som kan förbättra ergonomin. Det är av största vikt att höjden är lagom utifrån hur lång du är, men det kan man reglera genom att förändra sitthöjden på sin kontorsstol. Det är vanligare att ha ett skrivbord som är lite för högt än för lågt. Det kan leda till att man sitter i en position där axlarna är upptryckta och då är man inte avslappnad. Det är också viktigt att ha tillräckligt med benutrymme under skrivbordet. Om du sitter framför datorn bör skärmen vara placerad så att den hamnar 50–70 centimeter från ditt ansikte. Använd gärna fotstöd.

Om ett skrivbord är så pass höj- och sänkbart att det kan förvandlas till ett ståbord så är det en stor fördel. Om du kan växla mellan att sitta och att stå så förbättrar du ergonomin avsevärt. Tänk dock på att inte göra en allt för extrem förändring, börja med att stå kortare stunder till en början. Mer info finns på www.azdesign.se.

Fördelarna med ergonomiska kontorsstolar och skrivbord

Här är några anledningar till att välja möbler med bra ergonomi:

 • Du kan sitta längre stunder
 • Koncentrationsförmågan ökar
 • Du blir mindre stel och får mindre ont i rygg och nacke
 • Din blodcirkulation förbättras
 • De förhindrar att skador uppstår på grund av felaktig arbetsställning under lång tid
 • Ergonomiska kontorsstolar och skrivbord har ett högre andrahandsvärde

Tips till dig som funderar på att investera i bättre ergonomi

En bra utgångspunkt när du väljer mellan Ergonomiska kontorsstolar från AZ och skrivbord är de möbler som du byter från. Vad var det du inte var helt nöjd med? Tänk också på att ergonomiska kontorsstolar och skrivbord ofta är avdragsgilla och att du alltså kan få tillbaka pengar på skatten om du köper en bra kontorsstol och ett skrivbord.