Tips till dig som ska köpa en begagnad mobil

Senast uppdaterad: 19 maj 2023

Naturvårdsverket har gjort en studie som fastslagit att själva användningen av en mobiltelefon orsakar en betydligt mycket mindre miljöpåverkan jämfört med vad själva tillverkningen bidrar till. Att köpa en begagnad mobil istället för att lägga dina pengar på en helt ny lur är att dra ett strå till stacken ur en miljösynpunkt. Det är med andra ord bra att fundera på att köpa begagnat, men det finns ett antal saker som är bra att känna till så att det inte blir en dyr affär i det långa loppet. 

Eftersom mobiltelefoner nuförtiden är produkter av en allt mer framgångsrik utveckling klarar sig de flesta faktiskt väldigt bra även med en äldre modell. Skillnaderna mellan äldre och nyare smarttelefoner är så pass liten att det helt enkelt inte är nödvändigt att uppdatera till en ny modell genast när den släpps.

Fördelar med att köpa en begagnad mobil från en återförsäljare

Det finns en rätt stor marknad för försäljning av begagnade mobiler. Det är inte bara något privatpersoner har nytta av, utan även företag och mobiloperatörer har märkt att det lönar sig att erbjuda sina kunder ett urval av begagnade produkter. 

Om du väljer att köpa en begagnad telefon av ett företag istället för att köpa av en privatperson får du den stora fördelen att telefonen kommer vara återställd till fabriksinställningar och att allt innehåll är raderat när du får mobilen. Återförsäljaren har dessutom kontrollerat skicket på telefonen och värdesatt den utefter det. Det är heller ingen risk att telefonen är bunden till en specifik operatör eller att den inte går att öppna på grund av att den är låst till den tidigare användarens inloggningsuppgifter.

Det absolut bästa med att köpa en begagnad telefon via en mobiloperatör eller något annat företag är att du som konsument har rätt att reklamera telefonen om den inte stämmer överens med beskrivningen. Du har alltså rätt att nyttja konsumentköplagen. Reklamationsrätten gäller dock enbart ursprungliga fel. Du kan alltså inte reklamera en telefon för sådana saker som man brukar räkna som ett normalt slitage, vilket innebär att en begagnad telefon kan ha lite fler skavanker än en splitterny.

När du ska köpa en begagnad telefon från en återförsäljare kommer du ofta få tillgång till information om vilket skick företaget bedömer att telefonen är i. Det är också vanligt att de informerar om det finns några skador. Det som står i beskrivningen av telefonen är också det som ligger till grund för vad du kan reklamera, så det är bra att noggrant läsa hur försäljaren bedömer telefonens skick och vilka fel den kanske har. Företaget har en skyldighet att vara ärliga med vilka produkter de säljer, och om du inte får en sådan telefon som företaget påstått har du rätt att reklamera. Tänk också på att reklamationsrätten gäller från det datum när du köper telefonen från återförsäljaren även fast den är begagnad.

Att köpa en begagnad mobil av en privatperson

Om du köper en telefon av en privatperson är du som köpare inte berättigad till något skydd via konsumentköplagen. Det är istället det avtal som du ingått med säljaren som kontrollerar vilka rättigheter du har. Det är därför viktigt att telefonen kontrolleras innan köpet genomförs, och att man som köpare begär information om telefonens skick skriftligt. 

Om du kan bevisa att säljaren har sålt dig en produkt som är sämre än vad som är utlovat kan du som köpare klaga, speciellt i de fall då mobilen är i betydligt sämre skick än vad som skulle kunna förväntas i relation till priset du har betalat. Det är dock svårt att vinna en tvist mot en privatperson, och många upplever det som krångligt att driva ett ärende i tingsrätten. Du kan nämligen inte kontakta ARN om du har köpt en telefon privat, vilket du kan göra om du har köpt den av ett företag.

Vilka mobiler är mest förmånliga att köpa begagnade?

De telefoner som går att hitta begagnat till bäst pris är vanligtvis de som tillhör något äldre generationer. Ju nyare en telefon är, desto högre kommer också andrahandspriset att vara.

Om du vill hitta en begagnad telefon för en så låg summa som möjligt ska du leta efter telefoner som inte längre säljs nya. Både Samsung Galaxy S8 och iPhone 7 var eftertraktade för ett antal år sedan när de släpptes, men eftersom det nu kommit flera nya modeller i samma serier så säljs inte just de här modellerna längre. Det gör att du som jagar en ny telefon kommer ha relativt lätt för att hitta en begagnad mobil av någon av modellerna till ett bra pris.

Riskfaktorer med att köpa en begagnad mobil

Hårdvaran och batteriet i äldre telefoner kan vara i nyskick, även fast det kanske inte är kutym för äldre telefoner. Det finns däremot andra faktorer som påverkar hur länge det kommer fungera att använda en redan använd telefon. Här kommer tillverkarnas operativsystem och mjukvaror in i bilden. När en tillverkare har släppt ett antal nya modeller är det inte helt ovanligt att de slutar släppa mjukvaruuppdateringar för sina äldre modeller. Det innebär att du kanske inte kommer ha tillgång till alla funktioner och appar som du önskar efter ett tags användning. Om operativsystemet inte uppdateras föreligger också en större risk för att telefonen blir hackad då det kan uppstå luckor i säkerhetssystemet. 

I regel går det att räkna med att det kommer släppas säkerhetsuppdateringar i runt tre till fem år efter att en mobil lanserats, men det finns inga riktlinjer som styr hur länge en tillverkare är skyldig att släppa uppdateringar. Hittills har Apple släppt uppdateringar under längre tid än de som tillverkar Androidtelefoner. Om du har hittat en telefon du är intresserad av men är osäker på uppdateringar kan du kontrollera tillverkarens hemsida för att se om de fortfarande släpper uppdateringar till just den mobilen. Räkna med att ju äldre telefonen är desto kortare tid är det kvar som du kommer kunna uppdatera operativsystemet.

Ta för vana att kolla batteriets kapacitet

När du köper en begagnad telefon kan det hända att batteriet har förlorat kapacitet till följd av att det har laddats och laddats ur ett antal gånger. När du köper en telefon är det därför bra att kontrollera hur god batterihälsan är. På iPhone hittar du information om batteriet under inställningar och batterihälsa. Tittar du på en Androidmobil kan du istället behöva ladda ner en app för att få information om hur batteriet mår. Det som ställer till det litegrann med apparna är att du behöver ladda upp och ur mobilen ett par gånger innan den kan ge tydlig information om batterihälsan, men det är ändå värt besväret.