Bästa VPN 2023

Ett VPN (Virtual Private Network) kan vara en utmärkt lösning för att skydda din integritet och säkerhet på nätet. Vi har testat och recenserat de flesta VPN-tjänster på marknaden och dessa är våra toppval.

Uppdaterad: 19 juni 2023

NordVPN är en av de bästa sätten att skydda din internetanslutning när du streamar live-TV. Med maskinvaruaccelererade säkerhetsprotokoll, fem samtidiga anslutningar och ett no-logs policy, är NordVPN ett tryggt och säkert val för att få tillgång till de innehåll som du älskar.
BESÖK NordVPN
ExpressVPN körs på banbrytande nästa generations Lightway-protokoll för högre hastigheter, säkerhet och tillförlitlighet, särskilt på mobila enheter
BESÖK ExpressVPN

Bästa VPN-tjänsterna Just Nu

Det finns många VPN-tjänster som erbjuder olika funktioner och fördelar. Här är några av de bästa VPN-tjänsterna som finns tillgängliga idag:

  1. ExpressVPN: ExpressVPN är en pålitlig och säker VPN-tjänst som erbjuder hög hastighet och kryptering av högsta kvalitet.
  2. NordVPN: NordVPN är en populär VPN-tjänst som erbjuder hög säkerhet och sekretess med stöd för upp till sex enheter samtidigt
  3. Surfshark: Surfshark är en prisvärd VPN-tjänst som erbjuder hög hastighet och obegränsad enhetsanslutning.
  4. CyberGhost: CyberGhost är en användarvänlig VPN-tjänst som erbjuder hög säkerhet och sekretess med stöd för upp till sju enheter samtidigt.
  5. Private Internet Access (PIA): PIA är en annan pålitlig VPN-tjänst som erbjuder hög hastighet och säkerhet med stöd för upp till tio enheter samtidigt.

vpn 2023

Vad är ett VPN?

Ett VPN är en teknik som skapar en säker och privat anslutning mellan din dator och internet. När du ansluter till internet via ett VPN-tjänst, skickas all din internettrafik till en krypterad tunnel mellan din dator och VPN-servern. Detta innebär att all din internettrafik krypteras, vilket gör det omöjligt för tredje part att övervaka eller spåra dina aktiviteter på nätet.

Tänk på det så här: när din bil lämnar uppfarten till ditt hem kan någon följa efter dig och se vart du ska, hur länge du stannar och när du återvänder. De kan till och med titta in i bilen för att lära sig mer om dig, föraren. Med en VPN är det som att köra från ditt hus in i en tunnel under marken, parkera i en sluten parkeringsgarage, byta till en annan bil och köra ut. Ingen som följde efter dig vet vart du gick.

bästa vpn-tjänster hos passagen.se

Hur fungerar ett VPN?

När du använder ett VPN, skickas all din internettrafik till en VPN-server istället för direkt till internet. Din dator och VPN-servern skapar sedan en krypterad tunnel som skyddar din internettrafik från att övervakas eller spåras av tredje part.

Vilka fördelar erbjuder ett VPN?

En av fördelarna med ett VPN är att det gör det möjligt att surfa på internet anonymt. Detta beror på att din IP-adress ersätts med VPN-serverns IP-adress, vilket gör det omöjligt för tredje part att spåra din fysiska plats eller din identitet.

Fördelar med VPN

Med din VPN på kan ingen som snokar runt i ditt nätverk se vad du gör. Detta gäller även om snokaren kontrollerar nätverket. Offentliga Wi-Fi-nätverk, som är vanliga och praktiska, är tyvärr också extremt bekväma för angripare. Hur vet du till exempel att ”starbucks_wifi-real” faktiskt är Wi-Fi-nätverket för den kaffebutiken? Faktum är att en populär säkerhetsforskares skämt är att skapa ett nätverk med samma namn som en gratis, populär tjänst och se hur många enheter som automatiskt ansluter.

Sammanfattningsvis inkluderar fördelarna med VPN:

  • Anonymitet: Ett VPN gör det möjligt för dig att surfa på internet anonymt genom att dölja din fysiska plats och IP-adress.
  • Säkerhet: Genom att kryptera din internettrafik, skyddar ett VPN dina aktiviteter på nätet från att övervakas eller spåras av tredje part.
  • Åtkomst till blockerat innehåll: Ett VPN kan användas för att komma åt blockerat innehåll på internet, t.ex. om du befinner dig i ett land där vissa webbplatser är blockerade.
  • Förbättrad prestanda: Vissa VPN-tjänster kan förbättra din internetuppkoppling genom att optimera din anslutning och minska lagg.

Begränsningar med VPN

VPN-tjänster är till hjälp, men skyddar inte mot alla hot. En VPN kan inte hjälpa dig om du laddar ner ransomware eller om du ger upp dina data i en phishing-attack. Vi rekommenderar starkt att använda lokalt antivirusprogram, aktivera multifaktorautentisering där det är tillgängligt och använda en lösenordshanterare för att skapa och lagra unika, komplexa lösenord för varje webbplats och tjänst du använder.

Det finns också begränsningar för hur anonym du kan vara med en VPN. Annonsörer har många taktiker till sitt förfogande för att samla in data om dig och spåra dina rörelser. Dessa varierar från online-spårare till browser-fingerprinting. Vi rekommenderar att du använder anti-spårningsfunktionerna i din webbläsare och installerar dedikerade ad- eller tracker-blockerare.

Många VPN-tjänster tillhandahåller också sitt eget DNS-upplösningssystem. Tänk på DNS som en telefonbok som omvandlar en textbaserad URL som ”passagen.se” till en IP-adress som datorer kan förstå. Smarta snokar kan övervaka DNS-förfrågningar och spåra dina rörelser online. Giriga angripare kan också använda DNS-förgiftning för att leda dig till falska phishing-sidor som är utformade för att stjäla dina data. När du använder en VPN: s DNS-system är det ännu ett skyddslager. Säkra DNS förbättrar redan integriteten, men VPN: er går längre.

Det finns viss debatt bland säkerhetsexperter om effektiviteten hos VPN: er. Eftersom de flesta webbplatser nu stöder säkra HTTPS-anslutningar, är en stor del av din online-upplevelse redan krypterad. Säkra DNS-produkter som Cloudflare 1.1.1.1 finns just därför att vissa anser att VPN: er är överflödiga. Ändå täcker en VPN den information som inte redan skyddas av HTTPS, placerar en viktig buffert mellan dig och de som kontrollerar internetinfrastrukturen och gör online-spårning svårare.

VPN:er är användbara för att förbättra individens integritet, men det finns också personer för vilka en VPN är avgörande för personlig och professionell säkerhet. Vissa journalister och politiska aktivister förlitar sig på VPN-tjänster för att kringgå regeringscensur och säkert kommunicera med omvärlden. Kontrollera lokala lagar innan du använder en VPN i Kina, Ryssland eller något land med restriktiv internetpolitik. En annan plats där människor kan vilja använda en VPN är i en krigszon som Ukraina, där gömställen kan vara en fråga om liv och död.

Hur väljer jag VPN?

VPN-marknaden har exploderat de senaste åren och gått från att vara en nischindustri till att bli en fullskalig strid. Många leverantörer kapitaliserar på den allmänna befolkningens ökande oro för övervakning och cyberbrott, vilket innebär att det blir svårt att avgöra när ett företag tillhandahåller en användbar tjänst och när det säljer orimliga påståenden. Faktum är att falska VPN:er till och med har dykt upp, så var försiktig.

När du letar efter en VPN, fokusera inte bara på hastighet, eftersom det är faktorn du och VPN-företaget har minst kontroll över. Eftersom nästan alla VPN-företag erbjuder någon blandning av samma tekniker, överväg istället värde. Hur kan du få mest för minst? Let efter extra funktioner som split tunneling, multi-hop-anslutningar och så vidare. Du kanske inte behöver dessa hela tiden, men de är användbara när du gör det.

Nästan varje VPN-tjänst tillhandahåller sin egen app med en fullständig GUI för att hantera anslutningar och inställningar, och vi rekommenderar att du använder den. Du kanske avfärdar sådana saker som rent ”chrome”, föredrar att hantera dina VPN-anslutningar manuellt. Detta fungerar, men det är tråkigt, kräver manuell uppdatering och ger dig inte tillgång till de ytterligare integritetsverktyg som många VPN:er tillhandahåller. När du överväger en VPN, avgör om du kan stå ut med att se på den.

Hur väljer jag rätt VPN

Det bästa sättet att veta om en VPN fungerar för dig är att prova den hemma hos dig själv. Se om du kan komma åt alla webbplatser och tjänster du behöver. Ta reda på om gränssnittet är användbart och om hastigheterna i ditt område är acceptabla. Vissa VPN-tjänster tillhandahåller gratis provperioder, så dra nytta av dem. Se till att du är nöjd med vad du har anmält dig till och använd eventuella pengarna-tillbaka-garantier om inte.

Därför rekommenderar vi också att du börjar med en kort prenumeration – en vecka eller en månad – för att se till att du är nöjd. Ja, du kanske får en rabatt genom att anmäla dig för ett år, men det är mer pengar som är i fara om du bestämmer dig för att tjänsten inte uppfyller dina prestandabehov.

Ibland inkluderas en VPN som en bonus till en annan tjänst. Det är svårt att jämföra dessa eftersom de ofta har en helt annan uppsättning funktioner än en vanlig VPN. VPN:en som ingår i Google One saknar många av de verktyg vi förväntar oss av en VPN, men den har också 2 TB molnlagring – något som inte matchas av någon annan VPN-tjänst vi har sett. I sådana fall är det bäst att överväga vad du vill använda en VPN för och om en inkluderad VPN uppfyller dessa behov.

Gratis VPN?

Inte alla VPN-tjänster kräver att du betalar. Det finns faktiskt många utmärkta gratis VPN-tjänster. Men alla de gratis VPN-tjänsterna vi har testat har begränsningar. Vissa begränsar dig till bara några samtidiga anslutningar eller enheter på ett konto. Andra begränsar din data eller begränsar dig till ett fåtal servrar. Andra gör allt detta.

Att hitta den bästa gratis VPN-tjänsten handlar om att balansera dessa begränsningar. TunnelBear tillåter dig till exempel att använda vilken server som helst på dess nätverk men begränsar dig till 500 MB till 1 GB per månad. ProtonVPN, en redaktörsvalsvinnare, har den unika förmånen att inte sätta några begränsningar på datan för gratisanvändare, men det begränsar vilka servrar du kan ansluta till.

Recensioner av VPN

Kan jag spåras om jag använder en VPN?

Om du använder en tjänst för att rikta all din internettrafik genom dess servrar måste du kunna lita på den här tjänsten. Det är lättare att lita på företag som funnits längre, eftersom deras rykte sannolikt är väl etablerat. Problemet är att VPN-branschen är ung och vissa VPN-företag spelar smutsigt. I den här miljön är det svårt att avgöra vem man ska lita på.

På Passagen.se ägnar vi särskild uppmärksamhet åt VPN-företagens integritetspraxis och inte bara den teknik de tillhandahåller. I vår testning läser vi igenom integritetspolicys och diskuterar företagspraxis med representanter för VPN-företag. Vi letar efter ett åtagande att skydda användarinformation, liksom praxis som samlar in och behåller så lite användarinformation som möjligt.

Som en del av vår forskning ser vi också till att ta reda på var företaget är baserat och under vilket rättsligt ramverk det verkar. Vissa länder har ingen lagstiftning om datalagring, vilket gör det lättare att hålla ett löfte om ”Vi sparar inga loggar”. Det är också användbart att veta under vilka omständigheter ett VPN-företag kommer att lämna över information till rättshandhavande myndigheter och vilken information det skulle ha till hands att tillhandahålla om det skulle hända.

De bästa VPN-tjänsterna har en integritetspolicy som tydligt förklarar vad tjänsten gör, vilken information de samlar in och vad de gör för att skydda den informationen. Vissa företag förklarar att de samlar in viss information men informerar inte om hur de avser använda den informationen. Andra är mer transparenta.

Spårning av VPN

Slutsats

Att använda ett VPN är en bra lösning för att skydda din integritet och säkerhet på nätet. Det gör det möjligt att surfa på internet anonymt och skyddar dina aktiviteter på nätet från att övervakas eller spåras av tredje part. Det finns många VPN-tjänster som erbjuder olika funktioner och fördelar, så det är viktigt att välja en som passar dina behov och preferenser. Genom att välja en pålitlig och säker VPN-tjänst kan du surfa på internet med större säkerhet och integritet.