Hemorrojder eller cancer? Överläkaren varnar

Hemorrojder eller cancer? Överläkaren varnar

Hemorrojder är en vanlig åkomma som drabbar cirka en av tio svenskar. Men vad många inte vet är att symtomen kan vara misstänkt lika de som uppstår vid rektal- och analcancer. Wilhelm Graf, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset, varnar för att förbise viktiga tecken och delar med sig av råd om hur man skiljer de två tillstånden åt.

Tidiga tecknen – därför riskerar du att drabbas

Hemorrojder och rektal- eller analcancer kan båda debutera med blödning, vilket gör det svårt för den oinvigde att skilja dem åt. Graf poängterar att smärta också kan vara ett tecken på cancer, särskilt om den uppträder i samband med avföring.

”Många människor har ganska diffusa begrepp om vad hemorrojder egentligen är för någonting, så man måste alltid vara beredd på ett ’worst case-scenario’ tills man vet mer,” säger Graf.

Så vinner du över hemorrojderna – steg för steg

Om du har konstaterat att dina symtom inte är cancerrelaterade, finns det flera sätt att behandla hemorrojder. Överläkaren rekommenderar:

  1. Ökad fiberintag: En fiberrik kost kan hjälpa till att mjuka upp avföringen.
  2. Vätska: Drick tillräckligt med vatten för att undvika förstoppning.
  3. Fysisk aktivitet: Regelbunden motion kan förbättra tarmfunktionen.
  4. Topiska behandlingar: Det finns salvor och krämer som kan lindra symtomen.
  5. Läkarbesök: Om symtomen inte förbättras, sök läkarvård för möjliga kirurgiska ingrepp.

Vanliga misstaget du inte får göra

Det vanligaste misstaget är att ignorera symtomen eller förväxla dem med något mindre allvarligt. Graf varnar för att en självdiagnos kan vara farlig och rekommenderar att man alltid söker medicinsk rådgivning för korrekt diagnos och behandling.

Läkaren: Så vet du om hemorrojder är cancer

Om du upplever blödning, smärta eller en knöl i analområdet är det viktigt att inte dra förhastade slutsatser. Graf rekommenderar en fullständig medicinsk utredning, inklusive analinspektion, rektalpalpation och eventuellt biopsi.

”Det är viktigt med en hög grad av misstänksamhet och att remittera patienten för vidare utredning,” säger han.

Slutsats

Hemorrojder är vanliga, men det är viktigt att inte förbise symtom som kan vara tecken på något allvarligare. Om du är osäker, är det alltid bäst att konsultera en läkare för en fullständig utredning och diagnos. Det kan vara skillnaden mellan en enkel behandling och en livsförändrande diagnos.

Källa:
internet
cancerfonden.se