Ny studie: Kosttillskott som kan få cancertumörer att växa

Ny studie: Kosttillskott som kan få cancertumörer att växa

En ny studie från Karolinska Institutet i Sverige har publicerats i Journal of Clinical Investigation och visar att antioxidanter som C-vitamin kan faktiskt påskynda tillväxten av cancertumörer, särskilt lungcancer. Detta är en överraskande upptäckt, eftersom antioxidanter generellt anses vara bra för hälsan och skydda mot fria radikaler.

Antioxidanter och Cancer

Studien, ledd av Martin Bergö, professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära samt prorektor vid Karolinska Institutet, visar att antioxidanter stimulerar nybildning av blodkärl i lungcancertumörer. Dessa blodkärl tillför näring som hjälper tumören att växa och sprida sig i kroppen.

Tidigare okänd mekanism

Forskarna har identifierat en tidigare okänd mekanism där antioxidanter aktiverar ett protein som heter BACH1. Detta protein leder till ökad nybildning av blodkärl, en process känd som angiogenes. Intressant nog kan denna angiogenes ske även vid normala syrenivåer, vilket bryter mot tidigare förståelse att låga syrenivåer (hypoxi) är nödvändiga för angiogenes i tumörer.

Risker med kosttillskott

Martin Bergö varnar för att medan antioxidanter i mat är ofarliga, kan extra tillskott av antioxidanter vara skadligt, särskilt för cancerpatienter och personer med ökad risk för cancer.

Framtida forskning och behandling

Studien öppnar upp för nya sätt att behandla cancer genom att förhindra angiogenes. Forskarna hoppas att patienter vars tumörer har höga nivåer av BACH1 kan svara bättre på behandling med angiogenes-hämmare. Forskningen har genomförts med hjälp av olika cellbiologiska metoder, inklusive studier av lungcancertumörer med hjälp av organoider, små odlade mikrotumörer från patienter.

Sammanfattning

Denna studie från Karolinska Institutet utmanar den konventionella visdomen kring antioxidanter och deras roll i cancer. Det visar att kosttillskott med antioxidanter kan faktiskt påskynda tillväxten och spridningen av cancertumörer, vilket har viktiga implikationer för både cancerforskning och allmän hälsa.

Källa: ki.se