Bra att tänka på om du ska köpa en begagnad bil

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

Det vanligaste klagomålet som konsumentorganisationer får in gäller köp av begagnad bil. Även när köpet sker hos en etablerad bilhandlare är det vanligt att bilen inte lever upp till förväntningarna. Det är tråkigt eftersom det kan handla om mycket pengar, samtidigt som det är en fråga om säkerhet. 

Ett problem när det gäller köp av begagnade bilar är att det kan vara svårt att hävda sin rätt när köpet är genomfört. Det är ofta unga människor som vill ha en billig begagnad bil som råkar ut för att bilen har problem som de inte var beredda på.

Du har alltid reklamationsrätt

Något som alla inte känner till är att reklamationsrätten även gäller vid köp av en begagnad bil. Reklamationsrätten gäller i upp till tre år om bilen har ett allvarligt fel som du inte blivit informerad om. Särskilt om ett fel uppstår inom sex månader efter köpet har du ett starkt skydd av lagen. Det kan dock vara svårt att få en bilhandlare att godta en reklamation eftersom det ibland kan vara oklart vad som täcks av garantin, och vad som inte gör det. 

Den som hamnar i en tvist med bilhandlaren kan alltid vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. Tyvärr kan det dock vara en segdragen process att vänta på en prövning av ärendet, och sedan på att bilhandlaren ska göra rätt för sig. Dessutom finns det tyvärr oseriösa bilhandlare som inte bryr sig om att följa utslaget från ARN och som fortsätter att göra oetiska affärer.

Detta kan du göra för att undvika problem

För att du ska bli nöjd med köpet av en begagnad bil kan det vara bra att ha följande i åtanke:

  • Välj en bilhandlare som är medlem i MRF (Motorbranschens riksförbund)
  • Köp bara en bil om den är noggrant varudeklarerad
  • Se till så att det upprättas ett tydligt köpeavtal
  • Spara all dokumentation, kommunicera gärna med bilhandlaren via mail
  • Välj inte den billigaste bilen du kan hitta

Det är bra om du kollar upp bilhandlaren. Om många varit missnöjda så brukar det synas på jämförelsesidor som Trustpilot.