Skaffa fröer i god tid inför våren

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Hösten är en bra årstid för att skaffa fram de fröer du vill plantera till våren. Då har du något att pyssla med som håller igång odlingsintresset även under de mörkaste och kallaste månaderna.

Visst kan man köpa nya fröer när det är dags att plantera dem men det finns roligare och billigare alternativ. Ett är att själv samla fröer från fina växter man hittar i naturen. Det är fullt tillåtet, även om du inte befinner dig i din egen trädgård. Faktum är att du hjälper växterna att sprida sig över ett mycket större område och det kan vara värdefullt om du samlar fröer från äldre kulturväxter som inte är så vanliga. 

Växter som finns i området är ett säkrare kort

De verkliga entusiasterna noterar var de ser fina växter på våren och sommaren och går sedan dit och tar fröer på hösten. En stor fördel med detta tillvägagångssätt är att växterna uppenbarligen trivs i området. Du tar en lite större risk när du beställer fröer från växter som kanske inte kommer att trivas lika bra med de lokala förhållandena. Det är bara i parker och i trädgårdsanläggningar samt privata trädgårdar som det inte är tillåtet att samla in fröer. Har du en granne med spännande växter kan du kanske byta fröer med denne, om du själv har något att bidra med.

Hur vet man om fröerna är redo att skördas?

Plocka fröer från blommor som blommat över sedan en tid tillbaka och som har torra fröställningar som fortfarande sitter kvar vid stjälken. Många gör misstaget att de samlar fröer lite för tidigt. Två blommor som det är extra lätt att ta fröer från är vallmo och solros. Ringblommor har också fröer som lossnar mycket lätt en bit in på hösten när blomman är överblommad. Johannesört och blåklocka är två andra vackra vilda blommor vars fröer är lätta att skörda. Att samla fröer i små papperspåsar är perfekt, då kan du skriva direkt på påsen vad den innehåller för fröer. Även kuvert, eller varför inte kaffefilter, är också praktiska att använda.

Tips inför frösamlandet

Vi rekommenderar att du väljer en dag när det är torrt och soligt ute så att du ser bra och slipper få hem fuktiga fröer som riskerar att mögla. När du kommit hem med dina nyskördade fröer ska du placera dem så att de kan torka. Rensa bort rester av blad och andra växtdelar. Glöm inte att skriva upp vad det är för fröer. Det är annars lätt att glömma eller blanda ihop dina fröer om du gör frösamling till en vana.

Författare: Passagen

Se fullständig profil »